regi Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesület
Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesület
22
Május
    Gyermeknap 2017

 

Gyermeknap 2017
 
A Teleki Blanka utcai Óvoda Pécs Meszes és a Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesület szeretettel meghívja a pécsi családokat az immáron hagyományos Gyermeknapi rendezvényre! Dátum: Május 26. péntek, délután 15.30-17.30, helyszín: Pécs Meszes Keleti Ovi Teleki Blanka utca. Mindenkit várunk szeretettel! Béke Egyesület – Önökkel, Önökért! Meszesért!

 

   

 

 
 
07
Május
    Mesék a bányákból
Beköszöntő
 
Kedves Olvasó! 
 
Különleges, lelkesítő érzés számomra személyes részesének lenni, ahogy egy lényegi összekötőerejét: ipari tevékenységét elvesztő baranyai bányászközösség létezésének új értelmet keres és talál. Régi-új kifejező­eszközökkel igyekszik formába önteni, megmutatni, átörökíteni önmagát az immáron többé-kevésbé hazai bánya nélkül maradt jövőbe. Mi más is lehetne, ha nem a kultúra, amely mentén ez az egyszer már oly erős, or­szágos hálóvá szövődött, bajtársiasságon, hősiességen, egymásra utaltsá­gon, emberfeletti munkán szerveződött társadalom, amely egy egész bá­nyászvilágot volt képes maga köré fölépíteni iskolástul, érdekképviselet­estül, szabadidőstül, képes újjá szerveződni, közös értékeket felmutatni? Régi bölcsesség, hogy csak az a közösség lehet erős, amely ragaszko­dik hagyományaihoz és őrzi azokat. Ennek a hagyományőrzésnek a tárhá­zából nem hiányozhat a közös alkotás, a hagyományok felelevenítésének öröme, sőt, az új hagyományok teremtése sem! Hiszen egy-egy örökség fenntartásának alapvető eszköze annak megújulása, életközelivé tétele. Elég, ha a Selmecbányái bányász diákhagyományokra, a mai „ballagás" ősére gondolunk, amely ismeretét jómagam is édesapámtól kaptam örök­ségül. vagy az újkeletű bányamanó mozgalomra, amely napjaink népszerű értékmegőrző programja. Az újjá kovácsolódott közösség teremtő erejének jó példája az a kötet, amit az olvasó most a kezében tart. Ugyanakkor annak bizonyítéka is: jó irányba tartunk, amikor a helyit, az alulról szerveződőt támogatjuk, segít­jük, mert csak így tudjuk maradandóan megerősíteni a társadalom teljes­ségének szövetét. E könyvre ugyanúgy büszke lehetek, mint mindazok, akik létrejöttében, ezáltal pedig közösségük értékmentésében és átörökíté­sében írásaikkal, támogatásukkal, szervezőmunkájukkal közreműködtek. Azt gondolom, a hagyományőrzés, a közösségépítés útja sok csodát rejte­get baranyai bányászaink, helyi kisközösségeink és a teljes magyarság számára. Munkálkodjunk hát tovább bátran, jó szerencsét hozzá!

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Dr. Hoppál Péter
Kultúráért felelős Államtitkár, Pécs országgyűlési képviselője
 
 

 

 

 
 
07
Jul
    Nagyon komoly dolgok változnak
Nagyon komoly dolgok változnak, hogy valamelyik egészen biztos, hogy TÉGED IS ÉRINT! Komolyan belenyúlnak a mindennapjainkba a módosítások!

1. Változás jön minden Telenor ügyfél előfizetésében!
Telenorosok figyelem! – MINDEN előfizető szerződése módosul július 1-től!T öbb mint 3 millió céges és lakossági előfizetőt érint az egyoldalú szerződésmódosítás.
Itt olvashatzs róla bővebben >> 
Telenor szerződésmódosítás július 1–től!
2.Kéményseprés, meleg víz, fűtés
Kéményseprés, meleg víz, fűtés – ami jön, attól sokakat kirázhat a hideg
Július 1-jétől két jogszabályi módosulás is nagy változásokat hoz az életünkbe. Mindkét változás érinti egyaránt a fűtést, a kéményt, a meleg vizet.
3. Komoly változás jön az ügyintézésnél!
Így változik az ügyintézés júliustól>> Kattints ide a részletekért!
4. Július 1-től változik a TÁPPÉNZ!
Több millió munkavállalót, családot érint a július 1-jén életbe lépő táppénz módosítás!
Így módosul a TÁPPÉNZ >> 
Táppénz módosítás 2016. július 1-től!
5. JÚLIUS 1-től fizetős lesz a TV2 és az RTL Klub
Most fizetőssé vált mindkét szolgáltató csatornája, viszont azt nem tudjuk megmondani, hogy az idegesítő reklámok megszűnnek-e, vagy esetleg nagymértékben csökken a reklámidő.
6. Július 1-től fontos változás lép életbe az építési engedélyeknél!
Az új lehetőséggel a legfeljebb 300 négyzetméteres házak építői élhetnek.
7. Július 1-től életbe lép a KÖTELEZŐ SZÜLŐTARTÁS!
Július 1-től életbe lép a szigorított KÖTELEZŐ SZÜLŐTARTÁS!- perelhet a szülő ha nem kapja meg a neki járó szülőt illető tartást!
Pereskedéssel járhat, ha nem fizeti a szülőtartási díjat!
FIGYELEM – MEGSZAVAZTÁK – JÚLIUS 1-TŐL ÉLETBE LÉP A KÖTELEZŐ SZÜLŐTARTÁS!!!
Ide kattintva tájékozódhatsz a részletekről >>> Kötelező szülőtartás részletesen!
8. Változás jön a társasházi internetnél!
Internet előfizetők figyelem >> ha társasházban lakik, akkor most fantasztikus hírt kap! – július 1-től szuper változás!
Júliustól fantasztikus változás jön!
Befellegzett júliustól a társasházi netes monopóliumoknak
 
 
 
   
07
Jul
    20 000 forint plusz juttatást kaphatnak a nyugdíjasok
20 ezer forint kiegészítő juttatást kaphatnak a nyugdíjasok ->> ekkor jön a pénz!


Plusznyugdíjat osztanak a választások előtt

2017 novemberében 20 ezer forint kiegészítő juttatás járhat, a legnagyobb választói csoport tagjainak. Kiegészítő juttatásra számíthatnak majd a nyugdíjasok 2017 novemberében, a választások előtt pár hónappal. Jövő januárban csupán 0,9 százalékkal növeli a kormány a nyugdíjakat, az eredeti tervek szerint. Ilyen kis mértékű nyugdíjemelés a rendszerváltás óta nem volt Magyarországon, felháborodott a Nyugdíjasok Országos Szövetsége is azon, hogy a 2017-es költségvetésben azt számolták, alig 0,9 százalékkal fog drágulni az élet, azaz csak ilyen mértékben nőnek az árak átlagosan.

A jegybank mellett a független Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB) is azt állítja, hogy valószínűleg a számításaik szerint 2,4 százalékos inflációra kell számítani. Ha így történik, akkor a valóságban ilyenkor a következő szabályt kel alkalmazni: novemberben kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani év elejéig visszamenőleg. A másfél százalékos eltérés nagyon sokat jelent: 120 ezer forint körül alakul az átlagnyugdíj most, ha átlagosan havi 1800 forintos kiegészítő emelésben részesül a legnagyobb választói csoport, a nyugdíjasok csoportja, akkor náluk , 2017 novemberében egy összegben 20 ezer forint plusz pénz á a házhoz.
A KFIB anyagát bemutató tájékoztatón rávilágítottak az Orbán-kormánynak egy másik nagy húzására is, Romhányi Balázs célzott is arra, hogy valószínű tekintélyes költségvetési lazítást hajt végre a kormány idén és jövőre is, köszönhetően az alacsony gazdasági növekedési teljesítménynek.
Ha gátat szabnának a pénzszórásnak, akkor az évtized végére, akár a nullás, azaz hiány nélküli költségvetés is elérhető lehetne. A szakértők szerint a 2010 óta kézben tartott deficit nagyon elszalad a beinduló költekezés miatt: például idén csak alig marad alatta az EU-ban kiemelt figyelemmel kísért 3 százalékos GDP-arányos szintnek, míg 2017-ben pedig a számítások szerint már jóval fölé, egészen 3,7 százalékra ugrik fel.
Emiatt a kormánynak megszorítást kell végrehajtania: itt jön a nagy lavírozás, mert csak a 2018. tavaszi parlamenti választások után jön a baj. Addig, vagyis a választásokig a kormány meg fogja úszni az EU részéről egy kis figyelmeztetéssel, fenyegetéssel, és csak 2018 áprilisában derül ki hivatalosan az uniós menetrend szerint az, hogy messze túl van a Brüsszel által tolerálható szinten a hiány. Így csak a parlamenti választások után követelheti az unió az intézkedéseket a kormánytól, addig van viszont haladék, ráérnek akkor majd gondolkodni az újabb megoldásokon, megszorításokon.
Tehát jó hírrel szolgáltak a KFIB szakértői a nyugdíjasoknak, de sajnos borús képet festettek a versenyszektorban dolgozók számára, annak ellenére, hogy idén egymást követik a hírek az óriási vállalati béremelésekről, ez nem fenntartható előreláthatóan. A bérnövekedést főként a szakemberhiány generálja, ami szokatlanul nagy, közel 4–5 százalék közötti reálbér-emelkedést eredményez. Előreláthatóan majdnem biztosan a cégek profitjának kárára megy majd az ilyen mértékű emelés, ezt pedig nem fogják tolerálni. Romhányiék becslése szerint jövőre még szerény reálbér-emelkedés lesz a magánszektorban, de utána legalább két évig sajnos a reálbér vissza fog esni.
 
 
07
Jul
    Édesanyák, ezeket a dátumokat jól jegyezzétek meg !
Édesanyák ezeket a  dátumokat jól jegyezzétek meg, mert sok pénzt hozhatnak a családnak! – 3 fontos támogatás anyáknak!

Anyasági támogatás – gyermek születésétől következő 6 hónapon belül igényelhető a támogatás, ha eddig nem igényli, akkor már le kell mondani róla, ugyanis a határidő jogvesztő!
Anyasági támogatás
Ki jogosult anyasági támogatásra?
Az a nő, aki várandósága alatt legalább négy alkalommal – koraszülés esetén legalább egyszer – várandósgondozáson vett részt. Az anyasági támogatás az anyát akkor is megilleti, ha a gyermek halva született.
Az anyán kívül ki jogosult még anyasági támogatásra?
– az örökbefogadó szülő, ha a szülést követő 6 hónapon belül az örökbefogadást jogerősen engedélyezték,
– a gyám, ha a gyermek a születését követően 6 hónapon belül – jogerős határozat alapján – a gondozásába kerül.
Kinek folyósítják az anyasági támogatást, ha az anya a támogatás felvétele előtt meghal?
Amennyiben az anyasági támogatásra jogosult nő a támogatás felvételét megelőzően meghal, úgy az anyasági támogatást az anyával egy háztartásban élt apának kell kifizetni, ezen személy hiányában annak a személynek, aki a gyermek gondozását ellátja.
Milyen összegű az anyasági támogatás?
2016-ban az anyasági támogatás – gyermekenkénti – összege azonos a gyermek születésének időpontjában érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225 százalékával (64.125,- Ft), ikergyermekek esetén 300 százalékával (85.550,- Ft).
Meddig lehet az anyasági támogatást kérelmezni?
Az anyasági támogatás megállapítása iránti kérelmet a szülést követő hat hónapon belül lehet benyújtani. A kérelem késedelmes benyújtása esetén igazolási kérelem benyújtásának van helye.
Mikor nem jár a támogatás?
Nem jár anyasági támogatás, ha
– a szülők a gyermek születését megelőzően nyilatkozatban hozzájárultak a gyermek örökbefogadásához;
– a megszületett gyermek a gyámhatóság jogerős határozata alapján családból kikerülést eredményező gyermekvédelmi gondoskodásban részesül.
Az anyasági támogatás – a szülést követő hat hónapon belül benyújtott igény esetén – megilleti a jogosultat, ha
– a gyermek örökbefogadásához való hozzájárulásról szóló nyilatkozatot visszavonták;
– a családból kikerülést eredményező gyermekvédelmi gondoskodást megszüntetik, és a továbbiakban az anya gondoskodik a gyermek neveléséről.
Milyen igazolásokat kell bemutatni az anyasági támogatás igényléséhez?
A kérelemhez csatolni kell
– a várandósgondozást végző szülész-nőgyógyász szakorvos, szülésznő vagy védőnő igazolásának másolatát arról, hogy a szülő nő – a várandósgondozási könyvben rögzítettek tanúsága szerint – a szükséges alkalommal részt vett a várandósgondozáson;
– a gyermek örökbefogadását engedélyező jogerős határozat másolatát;
– a jogerős gyámrendelő határozat másolatát.
Amennyiben a szülő nő hitelt érdemlően igazolja, hogy a várandóság időtartama alatt legalább 5 hónap időtartamig egybefüggően külföldön tartózkodott, várandósgondozást végző védőnő igazolását nem kell csatolnia. A kérelem benyújtásával egyidejűleg be kell mutatni, vagy csatolni kell
– halva született gyermek esetén a halvaszületés tényét bizonyító okirat másolatát,
– az anya halotti anyakönyvi kivonatának másolatát, ha az anya a támogatás felvételét megelőzően meghalt,
– a gyermek örökbefogadásához való hozzájárulás visszavonásáról szóló nyilatkozat másolatát,
– a családból kikerülést eredményező gyermekvédelmi gondoskodás megszüntetéséről szóló gyámhatósági határozat másolatát.
Hogyan történik az anyasági támogatás folyósítása?
Az anyasági támogatás iránti kérelmet az igényelbíráló szerv a kérelem megérkezését követő naptól számított nyolc napon belül elbírálja, a jogosultság megállapítása esetén a támogatást fizetési számlára vagy kifizetési utalványon kiutalja.
Gyermeknevelési támogatás – a gyermek 3 éves korától igényelhető támogatás!

A gyermeknevelési támogatás (GYET)
Ki veheti igénybe a gyermeknevelési támogatást?
A szülő és a gyám, – kivéve a gyermekvédelmi gyámot és a kizárólag egyes gyámi feladatok ellátására kirendelt nevelőszülőt – aki saját háztartásában három vagy több kiskorú gyermeket nevel.
Mennyi a gyermeknevelési támogatás összege?
A gyermeknevelési támogatás havi összege – függetlenül a gyermekek számától – azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével (2016-ban 28.500,- forint) töredékhónap esetén egy naptári napra a havi összeg harmincad része jár.
Méltányosságból meghosszabbítható-e a GYET?
A gyermeknevelési támogatás méltányosságból történő megállapítására, meghosszabbítására nincs lehetőség.
Függ-e a támogatás az előzetes biztosítási időtől?
Nem, biztosítási időtől független az ellátás.
Lehet-e a gyermeknevelési támogatás mellett munkát végezni?
A gyermeknevelési támogatásban részesülő személy kereső tevékenységet heti harminc órát meg nem haladó időtartamban folytathat, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés otthonában történik.
A gyermeknevelési támogatás folyósítása alatt a gyermekeket el lehet-e helyezni a gyermekek napközbeni ellátását biztosító intézménybe?
Igen, a gyermeknevelési támogatásban részesülő szülő időbeli korlátozás nélkül elhelyezheti gyermekeit óvodába, iskolai napközibe.
Munkaviszonynak minősül-e a gyermeknevelési támogatás (melyet a köznyelv „főállású anyaságnak” nevez) és a gyermekgondozást segítő ellátás folyósításának időtartama?
A gyermeknevelési támogatás és a gyermekgondozást segítő ellátás folyósításának időtartama nyugdíjszerző szolgálati időnek minősül, de nem számít munkaviszonynak.

Iskolakezdési támogatás – munkahelye válogatja, hogy mikortól igényelhető a támogatás, de általában az iskolakezdésre történő bevásárlás kezdetekor már a kezünkben lehet!
Kinek jár?
Továbbra is azok a szülők részesülhetnek a támogatásban, akiknek a gyermeke a közoktatásban részt vesz, és a gyermeknek családi pótlékra jogosult szülője, vagy e szülőnek közös háztartásban élő házastársa. Tehát a saját gyermek után, ha egy háztartásban élnek, mindkét szülő kaphat támogatást, akár ugyanattól a munkáltatótól is. Ha a szülők netán különváltak, az a szülő jogosult a juttatásra, akinek a háztartásában él a gyermek, aki a családi pótlékot kapja. Élettársi kapcsolat esetén viszont csak a saját gyermek után él a jogosultság. Ha valaki a párja gyermekét neveli közös háztartásban, csak házastársi kapcsolatban nyer jogosultságot. ( Forrás : http://www.piacesprofit.hu/ )
Az utalványok érvényessége
Az utalvány érvényességi ideje a törvény rendelkezéseinek megfelelően alakul. A tanévkezdés előtt 60 nappal lehet megkezdni az utalványok elköltését, 2015. december 31-ig érvényesek az utalványok.
 
   


10. oldal / 17