Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesület
29
Oct
    A Vájár
 A Vájár
 

Ki ö? Mit dolgozik? Hol dolgozik? Kik a munkatársai? Mik a munkaeszközei? — vetődik fel a kérdés mindazokban, akik a föld alatti munkát hírből vagy csak a hét törpe meséjéből ismerik. A valóság azonban — mint ahogy általában szokott lenni — egészében más. A bányamunka különleges adottságainál fogva minden egyéb tevékenységtől eltérően olyan feladatok megoldását kívánja, melyek a munkahelyek állandó tovahaladása miatt a változó geológiai és hidrológiai viszonyok következtében óráról órára újabb problémák megoldását teszik szükségessé.
A feladatok közvetlen végrehajtója a vájár, aki nagy hozzáértéssel, helyismerettel végzi a feltárást, a különböző biztosítószerkezetek beépítését, a különböző gépek kezelését, a vasútépítést, a szállítást, a fejtést, a fenntartást, és még sok minden egyéb munkát, amely a bányaműveléssel kapcsolatos. Egy élet odaadó, munkája, lelkiismeretes odafigyelés, fegyelmezett végrehajtás, szakmaszeretet szükséges ahhoz, hogy a fiatalon bányába került ifjúból, jó ács, asztalos, gépkezelő, fúrómester, kőműves, szállítási szakember, szerelő, robbantás végrehajtó és még sok egyéb — egyszóval vájár művelődjön ki.
A vájár szakmai fejlődése nem is fejeződhet be egy pillanatra sem, nincs pihenés egy életen át. Nap-nap után újabb és újabb művelési technológiák, újabb és újabb bányagépek megismerésének, betanulásának, kezelésének kényszerítő szükségessége szorítja a vájárt az állandó tanulásra, az új megismerésére. A bányamunka különleges körülményei miatt a vájár saját maga és társainak irányítója is. Legtöbbször nincs közelben vezető, aki megadná a szükséges utasítást a felvetődő, néha nem is egyszerű problémák megoldására. A vájár munkahelyének nemcsak munkása, hanem gazdája, egyszemélyi vezetője is, akinek jó vagy kevésbé, jó munkájától — adott pillanatban megfelelő döntésétől —mindenkori rátermettségétől függ, nem egy esetben maga és munkatársai élete. A vájár rendszeretete, fegyelmezettsége, szaktudása. a munkahelyi kollektíva példaképe. A vájáron múlik az, hogy a munkafeltételek biztosítottak-e, hogy a technológiai utasításokat betartják-e, hogy a balesetmentes munkavégzésre van-e lehetőség.
A vájár azonban nemcsak munkahelyi vezető, hanem jó barát, gondos tanítómester, ha szükséges: szigorú apa is. Mindez szinte sok egy embernek, de a legtöbb vájár megfelel ezen kívánalmaknak, mert a szakmaszeretet, a bajba jutott munkatársért érzett bajtársi önfeláldozás, minden bányász alapvető tulajdonsága, melyet a föld mélyében levő ismert és ismeretlen veszélyforrások állandó jelenléte alakít ki.
Vájárnak lenni hivatás, e szakmában dolgozni egy életen át a közösségért, a társadalomért végzett önfeláldozás ragyogó példája/

 
T. Gy.
 
 
21
Jan
    SZOMSZÉDOK NYUGDÍJAS SZÖVETKEZET

 

 

 
 
SZOMSZÉDOK NYUGDÍJAS SZÖVETKEZET

 

   
   
   
   
   
   
   

 

 
   
11
Május
    Pécs Város Mazsorett Együttese és Tánckara
 Büszkeségeink !
 
   

 

A PÉCS VÁROS MAZSORETT EGYÜTTESE ÉS TÁNCKARÁRÓL

Pécs Város Mazsorett Együttese 1990-ben alakult - elsőként Pécs városában SZIBIROBI mazsorett együttesként.
Első vezetője Kovács Hanna, majd a későbbiekben Tandiné Mosgai Andrea vette át az együttest- az ő javaslatára 2004 szeptemberétől Hajdu Orsolya lett a mazsorett csoport vezetője. 
2012 februárjában az együttes túlnőtte magát az iskola adta lehetőségeken-ekkor vették fel a jelenlegi nevüket tiszteletből városunk felé és egyben megköszönve a rengeteg támogatást, melyet Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata illetve Pécs Város lakossága nyújt számukra.
Az együttes jelenleg 65 fővel működik - egy 30 fős felnőtt és egy 35 fős utánpótlás együttessel.
 
Pécs Város Mazsorett Együttese szakmai zsűri által elnyerte a legtechnikásabb, legelegánsabb, legjobb szóló és legjobb színpadi produkció címet.
 
Pécs Város Mazsorett Együttese 2015 –ös évben ünnepelte 25 éves fennállását, mellyel együtt maga mögött tudhat 39 db I. helyezést, 8db II. ,6db III., valamint 16 arany és 5 ezüst minősítést és 1 db bronz minősítést.
Továbbá elnyerték a legjobb korcsoport díjat és a pontos tér díjat is.
 
Mottójuk:
"A hit a legfontosabb dolog a világon, s mi hisszük, hogy egy valamire való munkát nem lehet hazugságra építeni, mert az olyan, mintha homokra építenénk házat!
Éppígy az aranyérem is csodálatos dolog, de ha nélküle nem érsz eleget, akkor vele sem!"
 
Az együttes vezetője: Hajdu Orsolya
 
Eredményeink:
Az országos versenyeken való fellépés 1995-ben Kömlődön kezdődött. Azóta szinte minden évben rangos versenyeken szerepel együttesünk:
DÁTUM
HELYSZÍN
ESEMÉNY
KATEGÓRIA
HELYEZÉS
1997.
Kömlőd
5. Országos Mazsorett Táncverseny
Menettánc
Összetett
Páros botforgatás
(Garai Krisztina, Hajdu Orsolya)
1. hely
1. hely
1. hely
1998.
Kömlőd
6. Országos Mazsorett Táncverseny
Összetett
Páros botforgatás
2. hely
3. hely
1998. május 5.
Pécs
Apáczai Táncfesztivál
14-18 éves korosztály
1. hely
2000. április 8.
Tatabánya
9. Országos Felnőtt Táncfesztivál
 
 
2000.
Budapest
Kultúrával a Nyugat Kapujában
 
3. hely
2000.
Budapest
3. Apáczai Táncfesztivál
Felnőtt korcsoport - Induló fehérben
11-14 éves korosztály - Kormányzó induló
1. díj
Különdíj
2000.
Budapest
Parádés Mazsorettek Országos Vándorkupa Versenye
 
2. hely
2001. április
 
 
Színpadi tánc kategória - Induló bottal
"Legjobb korcsoport" díj
2001.
Balatonberény
Milleneumi Amatőr Művészeti Fesztivál
 
1. díj
2001. május 26.
 
10. Országos Felnőtt Művészeti Fesztivál
 
1. díj
2002.
Budapest
Dunántúli Amatőr Művészeti Fesztivál
 
1. díj
2003.
Balatonberény
Dunántúli Amatőr Művészeti Fesztivál
 
Arany fokozat
Ezüst fokozat
2003.
Pécs
Pécsi Gyermekfesztivál
 
"Pontos Tér" díj
2003.
Ráckeve
4. János Vitéz Napok
Senior menettánc
Színpadi tánc
Összetett
1. díj
1. díj
1. díj
2009.
Szekszárd
1. Szekszárdi Táncfesztivál
 
1. díj
 
Pécs
Nemzetközi Táncfesztivál
 
3. díj
2010.
Szekszárd
 
 
1. díj - 2. díj
2011.
 
Nemzetközi Táncfesztivál
Mini mazsorettek
Ezüst fokozat
2013.
Balatonberény
Amatőr min. Táncverseny
Szóló tánc
Szóló tánc
Színpadi tánc
Tradícionális induló
Minik
Ezüst minősítés
Arany minősítés
Arany minősítés
Arany minősítés
Arany minősítés
Legjobb és legtechnikásabb együttes cím

 

 

 
 
06
Május
    Pécs Város Mazsorett Együttese és Tánckara
Pécs Város Mazsorett Együttese és Tánckara
 
 

Pécs Város Mazsorett Együttese tartalmas múltra tekint vissza, sok-sok sikeres versennyel és fellépéssel. Az egykori iskolás kislányok mára felnőttek, azonban nem hagyták abba a táncot és az utánpótlás is megvan már. A város mazsorett csapatának művészeti vezetőjével, Hajdu Orsolyával beszélgettünk.

– Mennyire van nagy hagyománya Magyarországon, ezen belül Pécsen a mazsorettnek?
– Nem nevezném hagyománynak, inkább azt mondanám, hogy a kultúrának egy darabja, azon belül is a showműfajok egyike, amely a zenés tánchoz áll a legközelebb. Hagyománya – ha onnan nézzük -, talán az iskolában van, hiszen innen indult el először, és az iskola vezetése igyekszik a mai napig is lehetőséget adni a gyerekeknek. Ezzel utánpótlást biztosítva a felnőtt együttesnek, ami elengedhetetlen.
[note note_color=”#f3f35d”]Pécs Város Mazsorett Együttese 1990-ben alakult, akkor még a „SZIBIROBI” Mazsorett Csoport nevet viselte, a mai is fennálló Szieberth Róbert Általános iskola (régi nevén Gyárvárosi iskola) névadója után. A csoport elsőként alakult meg a városban, így döntő többségben tagjai gyárvárosi diákok voltak, de ma már egyetemisták, főiskolások-akik, büszkén viselik a város nevét.[/note]
– Ti vagytok Pécs hivatalos mazsorettjei. Hogy alakult ez?
– 2012 februárjában egy külföldi út kapcsán volt szerencsém találkozni dr. Hoppál Péterrel, aki megtisztelt minket a lehetőséggel és egyben nagy segítséggel, miszerint felajánlotta, hogy az együttes viselje Pécs Város nevét. Reméljük, amennyire mi büszkék vagyunk e név viselésére, olyannyira lesz ránk büszke a város és nem utolsó sorban azok az emberek, akik ebben támogattak minket, így Hoppál Péter, Pavlovics Attila, Tihanyvári Dóra.

 
– Bárki bátran belevághat a felvonulásba?

 – Ez egy nagyon nehéz kérdés, azt hiszem, attól függ, milyen szemmel nézzük. Jómagam 25 évig táncoltam Tandiné Mosgai Andrea kezei között, ahol megtanultam, hogy a színpadot tisztelni kell, és hogy mi vagyunk a közönségért nem pedig a közönség értünk.

 

Igyekszem én is erre nevelni a tanítványaimat: alázat, fegyelem, szorgalom és, hogy mindezt örömmel tegyék. Azt hiszem, ha ez meg van, akkor előbb-utóbb megérik a gyümölcse a kemény munkának – jöhet a színpad világa. És akkor nem glória lesz a fejek felett, hanem egy kedves, meleg érzés, hogy adtam valamit másoknak.
– Szóval a színpadra neveled a lányokat.
– Igen, de nem ez az elsődleges célom, hanem hogy kapjanak valamit, valami kézzel meg nem fogató dolgot, amit más nem tud adni. Ha már negyed annyit át tudok adni, mint amit én kaptam, akkor jól végeztem, amit rám bíztak.

– Mely eredményetekre vagy a legbüszkébb?
Minden éremre büszke vagyok, hála az égnek, van belőlük bőven. Legutóbb nyáron nyertünk 5 aranyat, 1 kiemelt aranyat a legjobb és a legtechnikásabb együttes címén 63 indulóból – a picijeimmel és felnőttekkel egyaránt! Először képviselve a város nevét egy országos versenyen. De ha őszinte akarok lenni, nem tudnék az érmek között különbséget tenni, hiszen nem az számít, mennyi érmed van. Így azt hiszem, a tanítványaimra vagyok a legbüszkébb.
 
 


 
   


3. oldal / 12