regi Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesület
Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesület
02
Jul
    Meghívó Takácsné Varga Júlia, életmű kiállítás

 

 

MEGHÍVÓ

TAKÁCSNÉ VARGA JÚLIA

Festőművész

„ÉLETMŰ” KIÁLLÍTÁSÁNAK ÜNNEPÉLYES MŰSOROS MEGNYITÓJÁRA

2023.július 8-án 14,30 órára helyben

 (Pákolitz István Művelődési ház)

Az ünnepélyes megnyitóra elvárjuk, élményekben gazdag szép napot és sikeres vásárlást kíván a rendezőség.

 

 

 

 
 
20
Jan
    A minimálbér összegétől függő társadalombiztosítási ellátások 2023-ban

 

A minimálbér összegétől függő társadalombiztosítási ellátások 2023-ban

A társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosítási ellátásoknál, akár a nyugellátásoknál vizsgáljuk a kérdést, az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér (például a gyermekgondozási díj, illetve a táppénz maximális összegével kapcsolatban), illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege (például az öregségi teljes nyugdíj összegénél). Bizonyos ellátások fentiektől függetlenül ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől függenek, hanem mindenki számára azonosan kerülnek meghatározásra (például a rokkantsági járadék összege). Jelentősége van a minimálbér aktuális összegének egyes ellátások melletti keresőtevékenységnél is, a kereseti korlátozás esetén (például a korhatár előtti ellátás melletti munkavégzésnél.)

Minimálbér, garantált bérminimum 2023-ban

2023. január 1-jétől a minimálbér havonkénti összege a korábbi 200.000 forintról 232.000 forintra emelkedik, a garantált bérminimum havonkénti összege a korábbi 260.000 forintról 296.400 forintra emelkedik. Fentiekhez kapcsolódóan tekintsük át, mely társadalombiztosítási ellátásokra van hatással a minimálbér összege, és melyekre nincs.

Gyermekgondozási díj

A gyermekgondozási díj összege az ellátás alapjául szolgáló napi átlagkereset hetven százaléka, legfeljebb azonban a mindenkori minimálbér kétszeresének hetven százaléka.

A maximális összegben megállapított gyermekgondozási díj összegét a minimálbér emelkedésének napjától számított 15 napon belül hivatalból felül kell vizsgálni, és a megemelt összeghatár figyelembe vételével újra meg kell állapítani.

A minimálbér, illetve a garantált bérminimum a jogosultság kezdő napján érvényes összegének jelentősége van a diplomás gyermekgondozás díj összegének meghatározásánál is, mivel ez esetben ezek a bérösszegek képezik az ellátás összegének alapját.

A diplomás, vagy más néven hallgatói gyed összege felsőfokú alapképzésben, felsőfokú szakképzésben vagy felsőoktatási szakképzésben, valamint a szakirányú továbbképzésben résztvevő hallgató esetén a jogosultság kezdő napján érvényes kötelező legkisebb munkabér hetven százaléka.

A mesterképzésben, egységes osztatlan képzésben vagy doktori képzésben résztvevő hallgató esetében a diplomás gyed összege a jogosultság kezdő napján érvényes garantált bérminimum hetven százaléka.

Táppénz

A táppénz napi összege nem haladhatja meg a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének harmincad részét.

Ha a minimálbér emelkedik, ez a táppénz összegére is kihatással van.

Nyugellátások, korhatár előtti ellátás

Az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege 2023-ban 28.500 Ft/hó. Az öregségi résznyugdíjnak nincs ún. minimum összege.

Az árvaellátás legkisebb összege  2022. január 1-jétől 50.000 Ft/hó. A nyugellátásoknál a minimálbér érvényes összegének nincs jelentősége, mert a nyugdíj melletti keresőtevékenység 2020. július 1-je óta már teljes mértékben járulék mentes, melynek következtében megszűnt a nyugdíj mellett korhatár előtt folytatott keresőtevékenység évente a minimálbér tizennyolcszoros összegéig lehetséges összeghatára. azaz a kereseti korlátozás.

A korhatár előtti ellátásban részesülők azonban ellátásuk mellett 2023-ban is évente csak a minimálbér tizennyolcszorosáig folytathatnak keresőtevékenységet, ez az összeg 2022-ben a 200.000 forintos minimálbérre tekintettel 3.600 000 forint volt, 2023-ban a 232.000 forintos minimálbérnél 4.176.000 forint lesz.. Ha a minimálbér összege emelkedik, a korhatár előtti ellátás melletti keresőtevékenység összeghatára is emelkedik.

Megváltozott munkaképességű személyek ellátásai

 A rehabilitációs ellátás és a rokkantsági ellátás mellett folytatott keresőtevékenységnél 2023-ban sincs már jelentősége az érvényes minimálbér összegének, mert 2021. január 1-jétől megszűnt a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai mellett folytatott keresőtevékenységre vonatkozó összegbeli korlátozás. (2021. előtt meg kellett szüntetni az ellátást, ha az ellátásban részesülő keresőtevékenységet folytatott, és keresete három egymást követő hónapban meghaladta a minimálbér százötven százalékát.)

További hatások

A minimálbér érvényes összege kihatással van a társadalombiztosítás területén az ellátások mellett más kérdésekre is, például a biztosítási kötelezettség megállapítására megbízási jogviszony esetén, vagy a megállapodás kötésre társadalombiztosítási ellátásra, ahol szintén a minimálbér az alapja a megállapodás szerinti díj fizetésének.

Családtámogatási ellátások

A családtámogatási ellátásoknál a gyermekgondozást segítő ellátás (gyes), és a gyermeknevelési támogatás (gyet., közismert nevén a ”főállású anyaság”), illetve az anyasági támogatás összege nem függ a minimálbér változásától, mert ezek az ellátások a szociális vetítési alaphoz, korábban az öregségi nyugdíj legkisebb összegéhez igazodnak.

 
 
05
Dec
    A tisztelet koszorúit helyezték el Szent Borbála szobránál
A tisztelet koszorúit helyezték el Szent Borbála szobránál

 
Szent Borbála napi koszorúzási ünnepséget tartottak szombat délelőtt a pécsi Szent Borbála szobornál a Budai-vámnál. A tiszteletadás a mecseki bányászok emlékének szólt.
   
 
 A bányászok védőszentjének tiszteletére hagyományosan megkoszorúzzák évről évre december elején a pécsi Budai-vámnál, a Szent Borbála szobrot. Így történt ez szombat délelőtt is. Az ünnepi eseményt a Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesület rendezte, melyen jelen volt Hoppál Péter kulturális államtitkár, Péterffy Attila Pécs polgármestere, a helyi pártok képviselői, több bányász egyesület, illetve civilek is részt az ünnepi megemlékezésen.
A bányászok védőszentjére emlékeztek

Az elsők között felszólaló Péterffy Attila Pécs város polgármestere Szent Borbála történetét említette beszédében, illetve a pécsi bányászat történetéről is megemlékezett. Ezután Hoppál Péter kapott szót.

– Európa ezen a részén ez az emlékezés még magától értetődő, természetességgel jelen van, jelen lehet. Ezt még nem akarják eltörölni. Európa más részében a keresztény hagyományokat, keresztény szentekhez kötődő ünnepeket szép lassan megpróbálják elnyomni, eltörölni 
 
– ezekkel a mondatokkal kezdett beszédébe Hoppál Péter országgyűlés képviselő, aki megemlítette a selmecbányai hagyományokat, a felvidéki bányászváros bányász-kohász-erdész akadémiáját, ahol minden évben felvonulnak a Közép-európai hagyományőrzői. Idén a legnagyobb küldöttséggel a magyarok büszkélkedhettek.
Az államtitkár kitért a jelenlegi energia válságra, hogy Magyarország energia mixének csak az egyharmada keletkezik az országon belül, és mint mondotta,  ez nagyon alacsony szám. Hozzátette, kormányzati terv, hogy ez az évtized végére az 50 százalékot elérje, és 2050- önfenntartók lehessünk. Ebben benne van a paksi bővítés, a zöldenergia, és a kormány most azon gondolkodik, hogy a legerőteljesebben a Mecsekben megtalálható fosszilis vagyon, a szenet és az uránkincset, hogyan lehet környezetkímélő technológiával bekapcsolni a magyar energiaellátásba.

A beszédek után a koszorúzásra került sor. Pécs város nevében a pécsi polgármester helyezte el koszorúját, majd a pártok, bányász hagyományőrzők és a civilek következtek.  

   

 

 
   
Szent Borbála napi megemlékezés

 Szent Borbála napi megemlékezés

 

  .

 Tisztelettel meghívjuk

2022.12.03.-án 10 órára a

Budai Vámhoz, a

Szent Borbála szobornál tartandó

 

koszorúzási ünnepségünkre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
04
Dec
    VII. Meszesi Dalfesztivál

 

VII. MESZESI  DALFESZTIVÁL

 

„A népdal a megíratlan idők

lírai emlékezete”

(Csóri Sándor)

 Hetedik alkalommal rendezte meg a Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesülete (B.É.K.E) a Meszesi Dalfesztivált a Kodály Zoltán Gimnáziumban, 2022. november 11-én délután.

A program elején dr. Hoppál Péter államtitkár, országgyűlési képviselő köszöntötte a résztvevőket.

 „Az amatőr (azaz nem hivatásos) művészeti csoportok, együttesek alkotják a magyar kultúra élő szövetét, akik közösségi aktivitásukkal értéket hoznak létre önmaguk és közönségük örömére. A pécsi Kodály Zoltán Gimnáziumban tartott fesztivál ennek az értékteremtésnek kiváló példája. Gratulálok a fellépőknek és a szervező Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesületének. Hajrá, közösségi kultúra!” –   olvasható facebook-bejegyzésében.

Béres Andrásné intézményvezető nyitotta meg a fesztivált, melyen a hagyományoknak megfelelően három generáció szerepelt.

Kedves színfolt volt a Meszesi Iskola tanulóinak műsorindító köszöntő éneke és a kis furulyások szerepése. A középiskolás korosztályt a Kodály Zoltán Gimnázium Bartók Béla Leánykara képviselte (Rózsa Bernadett vezetésével), akik a tőlük megszokott, magas színvonalú énekléssel örvendeztették meg a mintegy 120 fős hallgatóságot.

Az ifjúság fellépése után következtek a nyugdíjasok.

Az Assonantia Nőikar (karvezető: Bártfai Zsuzsanna) egy nemzetközi projektben vett részt, ahol Lengyelország, Szlovénia, Horvátország, Magyarország dalait kellett megtanulni eredeti nyelven. Ezeket a dalokat adták elő műsorukban, melyet a közönség nagy tapssal jutalmazott. A Baranya Bokréta Népdalkör nevéhez hűen baranyai, szűkebben pécsváradi dalcsokrot mutatott be (Radnóti Adél vezetésével), az Énekvarázs Dalkör tagjai (vezeti Bulyáki Anna) népek dalait dolgoztak fel.

A műsort színesítette a tánccsoportok fellépése.  A Búzavirág Népdal- és Néptánckarból most a táncosok léptek fel (Rózsa, rózsa című koreográfiával, vezető Szolnok Borbála). A Nyugibuli Tánccsoport Szederkényből Hajózás a Karasicán címmel vidám, laza stílusú táncot mutatott be (vezetőjük Régert Csilla).

A határon túli magyarokat a Pélmonostori Asszonykórus képviselte (csoportvezető Ágh Csilla). A kórus már kora délután megérkezett, és együtt ebédelt a B.É.K.E képviselőivel. A fiatal férfi karnagy, Bóni Krisztián vezetésével szívből átélt magyarságtudattal, tiszta, szép hangon énekelték Bárdos Lajos, Szőnyi Erzsébet és Halmos László népdalgyűjtéseit.

A program üde színfoltja volt a Swing Ladies trió fellépése. Egy kis Amerika című műsorukkal megidézték a swing műfaj legismertebb slágereit. Fellépésüket vastaps kísérte.

A Decsi Hagyományőrző Férfikórus sárközi népdalokat adott elő érces férfihangon, elegáns hagyományőrző viseletben. Szabó Sándor kórusvezető tanította meg a jelenlévőknek a De szeretnék csillag lenni az égen… című sárközi népdalt, mely az összes résztvevő torkából egyszerre zendült fel a program zárásaként.

 

       

 
   


2. oldal / 17