regi Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesület
Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesület
10
Május
    Rokkantak, megváltozott munkaképességűek figyelem – fantasztikus lehetőség még rossz anyagi helyzetben lévőknek is!
Rokkantak, megváltozott munkaképességűek figyelem – fantasztikus lehetőség még rossz anyagi helyzetben lévőknek is!
 
Egy új kölcsönzési rendszer segítségével a mozgássérültek egyszerűbben juthatnak gyógyászati segédeszközhöz mostanában. A különleges eszközök többek között a műtétek utáni felépülésben, a házi betegápolásban, és az akadálymentes közlekedésben is segítik az érintetteket. A szállítási központok és műhelyek szolgáltatásai a fővároson kívül az ország hat pontján érhetők el.
 
A Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja (MEREK) indította el a hazánkban még újdonságnak számító rendszert – mondta a Kossuth Rádió Napközben című műsorában Fóris Johanna igazgató. Hozzátette, a minta Európa más országaiból származik. A kölcsönzői segédeszköz-műhely egy hálózat, az ország hat pontján érhetőek el a szolgáltatások: Debrecenben, Mórahalmon, Pécsett, Székesfehérváron, Győrben és Budapesten.
A logisztikai központokban a munkatársak nem csak az eszköz kiválasztásában, kipróbálásában, méretre állításában, hanem a szállításban és összeszerelésben is segítenek. Ha a termék meghibásodik és helyben nem megoldható a javítása, csereeszközt biztosítanak – mondta az igazgató.
A Guruló műhely névre hallgató kezdeményezés januárban indult Magyarországon, tehát még jó eséllyel teljesen új eszközök bérelhetők. A kölcsönzési díjat rugalmasan kezelik, csomagokat állítottak össze. Fóris Johanna megjegyezte, hogy minden egyes visszaszállítás után fertőtlenítik és a karbantartják az eszközöket.
Besze Tibor ortopéd szakorvos megjegyezte, hogy korábbi projekt kapcsán ismerkedtek meg egy-két külföldi rendszerrel. Dániában például az önkormányzatok által működtetett állapotfelmérő központok vannak, ahol erre speciálisan képzett szakemberek tanulmányozzák az egyes emberek helyzetét és környezetét. Majd ezek alapján választják ki a leginkább segítő megoldást – tette hozzá.
A választék széles: a bottól az ágyon keresztül, a wc-magasítón át a kerekesszékig minden megtalálható, de lehetőség van a ház vagy az autó komplett átalakítására is.
A kölcsönzési rendszer az intézményi ellátásban és a gyerekek rehabilitációjában is segítséget jelenthet. A gyerekeknél például gyakran okoz problémát, hogy gyorsan „kinövik” az eszközöket – magyarázta a szakember. Az emberek állapota változik – ideális esetben javul –, és a megváltozott igények rugalmasabb kielégítése a cél.
A műhely létrejöttével és a honlap elkészültével hamarosan nem csak az OEP által támogatott eszközöket lehet majd a világhálón megtalálni, hanem bővebben informálódni minden gyógyászati segédeszközről. Ez egyes intézmények számára is lehetőséget teremt majd – tette hozzá Besze Tibor.
Forrás:hirado.hu 
 
 
10
Május
    Így változik a nők kedvezményes nyugdíja
Így változik a nők kedvezményes nyugdíja – a NŐK 40 plusz program 2017-től!

Több pénz jut a korkedvezményesen nyugdíjba menő nőknek
Emelkedik jövőre az a keretösszeg, amelyet a nők korhatár alatti nyugellátására szán a kormány: idén 195 milliárd forint jutott erre a célra, míg jövőre 233 milliárd forintra emelkedik a keret, ez derült ki a
2017-es költségvetési javaslat Nyugdíjbiztosítási Alapra vonatkozó fejezetéből.

A számokból az olvasható ki, hogy a kormány az ideinél valamivel kevesebb bevétellel számol a szociális hozzájárulási adó nyugdíjalapot megillető részéből és a munkáltatói nyugdíjbiztosítási járulékból, így 2014 milliárd forint helyett csak 1989 milliárd forinttal kalkulál. Viszont a biztosított által fizetett nyugdíjjárulékokra vonatkozóan optimistább, így 1015 milliárd forint helyett 1094 milliárd forint bevétellel számolnak, míg az egyszerűsített foglalkoztatás utáni közterhekre vonatkozóan is jóval magasabb , 11 milliárd forint helyett 15 milliárd forint bevétellel számolnak.
A nők korhatár alatti nyugellátása és a korhatár felettiek öregségi nyugdíjára szánt összeg is jóval az ideinél , az idei 2473 milliárd forinthoz képest már 2501 milliárd forintot szán a kormány erre a célra. Csökken viszont a hozzátartozói nyugellátások összege jövőre: az idei árvaellátásra 34 milliárd forintot szántak, ehhez képest már csak jövőre 31 milliárd forinttal számol a kormány, csökken az özvegyi nyugellátásra szánt keret is az idei 338 milliárd forinthoz képest csupán 334 milliárd forintot szánnak erre a célra.
Jövőre nem fog változni a nyugdíjbiztosítási költségvetési szerv költségvetése, ugyanakkora összegből tudnak gazdálkodni a személyi juttatásoknál és a dologi kiadásoknál is, mint idén.
 
 
10
Május
    Minimál bérért dolgozik, ennyi lesz a nyugdíja
Minimálbérért dolgozik ? – Ennyi lesz a nyugdíja!


Félelmetes szám látott napvilágot a minimálbérért dolgozók nyugdíját tekintve. A számok a jelenleg középkorú tisztességesen adózó, világ életében minimálbérért güriző dolgozóra vonatkoznak. Az ő nyugdíjuk…kapaszkodjon meg mindenki, alig fogja elérni az ötven ezer forintot. Ugyanez vonatkozik majd a kényszer vállalkozásokra is ahol a tulajdonos szintén minimálbérért tengette dolgos vi. A kilátástalan nyugdíjas évek egyre több magyar ember feje felett lebegnek, sőt ezzel nem csak a minimálbérből élők vannak így, hanem a jobban kereső társadalmi réteg is aggódik a leendő nyugdíja miatt.

“Ej, ráérünk arra még, legyintenek nemcsak a fiatal, de a középkorú munkavállalók közül is sokan arra, hogy mi lesz velük nyugdíjaséveikben. Ha arról kérdezzük őket, meg tudnának-e élni 42 ezer forintból, a válasz: nem.” (blikk.hu)
Pedig ilyen nyugdíj és a vele járó nyomor vár arra a csaknem 1,5 millió adózóra, akit minimálbéren foglalkoztatnak, vagy a fizetésük többi részét zsebbe kapják, esetleg vállalkozók, és nem hajlandók ennél több adót fizetni.
Azt tanácsolják , hogy mindenki kezdjen el időben spórolni a nyugdíjas évekre, mert sajnos rengeteg ember fog azzal szembesülni, hogy nem tud megélni a nyugdíjából.Valóban jó megoldás a megtakarítás, de azonnal felmerül a kérdés, hogy a minimálbérből élő emberek miből is tegyenek félre, amikor most sem tudnak kijönni a fizetésükből?És itt be is zárul az ördögi kör!Sajnos általános elmondható, hogy aki nyugdíjba megy annak életszínvonal csökkenéssel kell majd számolnia.
Már a pályakezdőknek tanácsolják, hogy kezdjenek el félretenni a nyugdíjas évekre ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy 10 év alatt kell a nyugdíjas évekre megspórolni, amire szüksége lesz vagy 30-40 év áll a rendelkezésre a megtakarítások halmozására.
Nyugdíjra még a magasabb jövedelmi kategóriába tartozó ügyfelek is szívesen tesznek félre, mivel vonzó az állam által garantált 20%-os adójóváírás” – mondta Hiller Szabolcs, az Aegon Magyarország vezető tanácsadója.
 
   
10
Május
    Albérlet támogatást kaphatnak ...
 

 
Albérletesek figyelem – albérlet támogatást kaphatnak a munkavállalók januártól a fizetésükön felül!

Albérletesek figyelem – béren kívüli juttatás lehet az albérlet januártól!

Az elmúlt hónap egyik legnagyobb hírverését a cafeteria rendszer átalakítása, melyet az Unio szíves közreműködésének köszönhetünk.Nos a rendszer pontos átalakításáról még folynak a tárgyalások, az ötletelések, de jó eséllyel de megjelenhet egy új juttatás. Ez pedig az albérleti támogatás lenne!
A tervek szerint a munkáltató adómentesen nyújthatna lakhatási támogatást, amennyiben a hetente legalább 36 órát dolgozó alkalmazottja állandó lakhelye minimum 60 kilométerre van a munkahelyétől, vagy az oda- és visszautazás ideje tömegközlekedéssel meghaladja a három órát. Ráadásul ez az adómentes juttatás akár a minimálbér 40 százalékáig is terjedhet a foglalkoztatás első két évében, ez havonta 42 ezer forintot jelent jelenleg. Az ezt követő két évben a minimálbér 25 százaléka lenne a határ, majd még egy évig 15 százalékig terjedhetne.
 
 
10
Május
    Megszünhet a szabadszombat
Dolgozók figyelem – megszűnhet a szabad szombat!

Újabb törvénymódosításra készül a kormány, megszünteti azt a paragrafust, amely rendelkezik többek között a szombati készenléti munkáért járó pótlékokról, ennek köszönhetően tízezrek számára veszik el a szabad szombat, és szombat-vasárnap is munkára kényszeríthetik a készenléti dolgozókat plusz díjfizetés nélkül.

Elvileg azért szeretnék a módosítást, mert 5 milliárd forintnyi, 3 éve elmaradt pótlékot kell kifizetnie a MÁV-nak visszamenőleg a dolgozóknak egy bírósági döntés alapján. A dolgozók bírósághoz fordultak, mert a vasárnapot megelőző szombati munkavégzésért egyszer sem fizették ki számukra a pótlékot 2012 óta, a bíróság jogosnak találta a követelésüket.
Egy úgynevezett salátatörvényben bukkant rá a Vasutasok Szakszervezete erre a módosításra, és így a dolgozóknak hétvégén annyiért kell dolgozniuk, mint rendes munkaidőben. Érdekes lépés, ezek szerint nem szán a kormány a jövőben újabb pénzeket kifizetni a pótlékokra, hanem egyszerűen kiiktatja a törvényt.
A szakszervezet szerint nagy veszélyt jelent ez a lépés, mert ezután bármikor, bárkit munkára lehet vezényelni, így szembe megy a politikájával a kormány, elveszi több tízezer munkavállalótól a hétvégét, így távol kell lennie a családjától és még megfelelő díjazásban sem részesíti. A Vasutas Szakszervezet szerint felháborító, hogy a kormány, mint a MÁV csoport tulajdonosa kibújik a pótlékfizetés alól.
Amúgy is munkaerőhiánnyal küzdenek a MÁV-nál, és arra kellene törekedni, hogy megakadályozzák az elvándorlást. A szakszervezet elnöke szerint, a készenléti jellegű munkaköröknél amúgy is igen alacsonyak a bérek, a pótlékokkal lehetett kompenzálni, így sokan ezért vállalták ezt a jellegű munkát. A törvénymódosítással sérülne „a munka és magánélet” egyensúlya, kiemelte a szakszervezet elnöke, hogy mindent elkövetnek azért, hogy megakadályozzák a kormánynak ezt a lépését.
A cikk a munkajog.hu cikke alapján készült.
 
   


12. oldal / 17