regi Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesület
Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesület
10
Május
    Kérelem méltányossági nyugdíjemeléshez
Kérelem méltányossági nyugdíjemeléshez  – ingyen letölthető – jó eséllyel jár Önnek is, így igényelheti!
 
Méltányossági nyugdíjemelés kérelem – itt töltheti le – nem jár automatikusan de jó esélye van rá!
Nyugdíjemelési kérelem méltányosságból – nem jár automatikusan, igényelni kell!
Kivételes, méltányossági nyugdíjemelés – így igényelhető 2016-ra!
A kivételes (méltányossági) nyugdíj-emelés szabályai szerint, az emelés annak a kérelmezőnek engedélyezhető, aki elérte az öregségi nyugdíj-korhatárt, nyugellátásban részesül, valamint a nyugellátása és a rendszeres pénzellátás együttes havi összege nem haladja meg a 75.000,- forintot. További feltétel még, hogy nem engedélyezhető kivételes nyugellátás-emelés annak a személynek akinél a nyugellátás megállapításától, továbbá a korábbi kivételes nyugellátás-emeléstől számított 3 év még nem telt el. A feltételeknek együttesen kell fennállnia. Az egyszeri segélyre vonatkozó szabályok szerint annak a nyugellátásban részesülő személynek engedélyezhető egyszeri segély, aki olyan élethelyzetbe kerül, amely a létfenntartását veszélyezteti és a havi jövedelme nem haladja meg a 75.000,- forintot, ha a közeli hozzátartozójával közös háztartásban él, vagy a 85.000,- forintot, ha egyedül él. A kérelemben meg kell jelölni azokat a különös méltánylást érdemlő körülményeket, amelyek megalapozhatják a kérelmet.
Forrás : www.teol.hu
Méltányossági nyugdíjemelés
A méltányossági nyugdíjemelés nem jár automatikusan, igényelni kell és mindenki nem is kaphatja meg.A kérelmet elbírálják 21 nap alatt és majd csak ezután derül ki, hogy az igénylő jogosult-e rá.Ha igen, akkor megkapja és ezt követően a nyugdíja minden hónapban annyival több lesz,a mekkora emelést megállapították.
Ki jogosult rá:
Akinek nyugellátása és rendszeres pénzellátása együttes havi összege nem haladja meg a 75.000 forintot továbbá :
nyugellátásban részesül és az öregségi nyugdíjkorhatárt elérte;
megváltozott munkaképességű özvegy;
fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg,
vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodó özvegy;
árva.
Kik élvezhetnek előnyt a méltányossági nyugdíj kérelmezésénél :
a férfi igénylők esetében azok élveznek előnyt, akik több, mint 35 év szolgálati idővel rendelkeznek
hölgy igénylők esetében, előnyben részesülhetnek, akik több, mint 30 év szolgálati idővel rendelkeznek
70 évnél idősebb igénylők is előnyt élvezhetnek
az 1. vagy 2. rokkantsági csoportba tartozó személyek
továbbá előnyben részesítik azokat az igénylőket is, akik a korábbi években még nem kaptak méltányossági nyugdíjemelést
Egyéb jogosultsági feltételek:
Nem engedélyezhető kivételes nyugellátás-emelés annak a személynek, akinél a nyugellátás megállapításától, továbbá a korábbi kivételes nyugellátás-emeléstől számított 3 év még nem telt el.Természetesen nem adnak méltányossági nyugdíjemelés annak sem,a ki előzetes letartóztatásban van, börtönbüntetését tölti, valamilyen szociális intézményben él, vagy javítóintézet lakója.
A kivételes nyugdíjemelést csak az érintett személy kérelmezheti!
Mit kell csatolni a nyomtatványhoz illetve mit kell bemutatni az ügyfélszolgálaton?
Nyomtatvány: Kérelem-adatlap nyugellátás méltányossági alapon történő emeléséhez
A kérelemnek nincs kötelező mellékelte (az indoklás rész azonban kiemelt
jelentőséggel bír).
Hol és hogyan nyújtható be a kivételes nyugellátás-emelés iránti kérelem?
A kérelem a „KÉRELEM-ADATLAP” elnevezésű nyomtatványon (K16 számú űrlap – nyugellátás méltányossági alapon történő emeléséhez) nyújtható be. ITT A LETÖLTHETŐ KÉRELEM >>> Kérelem méltányossági nyugdíjemeléshez
Összege:
Az emelés összege nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebbösszegének25%-át (7.125 Ft) , de nem lehet kevesebb annak 10% – ánál (2.850 Ft).
Az engedélyezett kivételes nyugellátás- emelés „beépül” a nyugellátás összegébe, a nyugellátások évenkénti rendszeres emelése az emelés összegének figyelembe vételével történik.
Hol igényelhető?
Kormányablak
Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság
Ügyintézési határidő: 21 nap
Van-e jogorvoslati lehetőség a méltányossági jogkörben hozott döntés ellen?
A méltányossági jogkörben hozott döntéssel szemben jogorvoslatnak nincs helye.
Jogszabályok:
1997. évi LXXXI. törvény
168/1997. (X. 6.) Korm. rendelet
Hol és hogyan nyújtható be a kivételes nyugellátás-emelés iránti kérelem?
A kérelem a „KÉRELEM-ADATLAP” elnevezésű nyomtatványon (K16 számú űrlap – nyugellátás méltányossági alapon történő emeléséhez) nyújtható be. 
 
 
10
Május
    Rokkantak, megváltozott munkaképességűek figyelem – fantasztikus lehetőség még rossz anyagi helyzetben lévőknek is!
Rokkantak, megváltozott munkaképességűek figyelem – fantasztikus lehetőség még rossz anyagi helyzetben lévőknek is!
 
Egy új kölcsönzési rendszer segítségével a mozgássérültek egyszerűbben juthatnak gyógyászati segédeszközhöz mostanában. A különleges eszközök többek között a műtétek utáni felépülésben, a házi betegápolásban, és az akadálymentes közlekedésben is segítik az érintetteket. A szállítási központok és műhelyek szolgáltatásai a fővároson kívül az ország hat pontján érhetők el.
 
A Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja (MEREK) indította el a hazánkban még újdonságnak számító rendszert – mondta a Kossuth Rádió Napközben című műsorában Fóris Johanna igazgató. Hozzátette, a minta Európa más országaiból származik. A kölcsönzői segédeszköz-műhely egy hálózat, az ország hat pontján érhetőek el a szolgáltatások: Debrecenben, Mórahalmon, Pécsett, Székesfehérváron, Győrben és Budapesten.
A logisztikai központokban a munkatársak nem csak az eszköz kiválasztásában, kipróbálásában, méretre állításában, hanem a szállításban és összeszerelésben is segítenek. Ha a termék meghibásodik és helyben nem megoldható a javítása, csereeszközt biztosítanak – mondta az igazgató.
A Guruló műhely névre hallgató kezdeményezés januárban indult Magyarországon, tehát még jó eséllyel teljesen új eszközök bérelhetők. A kölcsönzési díjat rugalmasan kezelik, csomagokat állítottak össze. Fóris Johanna megjegyezte, hogy minden egyes visszaszállítás után fertőtlenítik és a karbantartják az eszközöket.
Besze Tibor ortopéd szakorvos megjegyezte, hogy korábbi projekt kapcsán ismerkedtek meg egy-két külföldi rendszerrel. Dániában például az önkormányzatok által működtetett állapotfelmérő központok vannak, ahol erre speciálisan képzett szakemberek tanulmányozzák az egyes emberek helyzetét és környezetét. Majd ezek alapján választják ki a leginkább segítő megoldást – tette hozzá.
A választék széles: a bottól az ágyon keresztül, a wc-magasítón át a kerekesszékig minden megtalálható, de lehetőség van a ház vagy az autó komplett átalakítására is.
A kölcsönzési rendszer az intézményi ellátásban és a gyerekek rehabilitációjában is segítséget jelenthet. A gyerekeknél például gyakran okoz problémát, hogy gyorsan „kinövik” az eszközöket – magyarázta a szakember. Az emberek állapota változik – ideális esetben javul –, és a megváltozott igények rugalmasabb kielégítése a cél.
A műhely létrejöttével és a honlap elkészültével hamarosan nem csak az OEP által támogatott eszközöket lehet majd a világhálón megtalálni, hanem bővebben informálódni minden gyógyászati segédeszközről. Ez egyes intézmények számára is lehetőséget teremt majd – tette hozzá Besze Tibor.
Forrás:hirado.hu 
 
 
10
Május
    Így változik a nők kedvezményes nyugdíja
Így változik a nők kedvezményes nyugdíja – a NŐK 40 plusz program 2017-től!

Több pénz jut a korkedvezményesen nyugdíjba menő nőknek
Emelkedik jövőre az a keretösszeg, amelyet a nők korhatár alatti nyugellátására szán a kormány: idén 195 milliárd forint jutott erre a célra, míg jövőre 233 milliárd forintra emelkedik a keret, ez derült ki a
2017-es költségvetési javaslat Nyugdíjbiztosítási Alapra vonatkozó fejezetéből.

A számokból az olvasható ki, hogy a kormány az ideinél valamivel kevesebb bevétellel számol a szociális hozzájárulási adó nyugdíjalapot megillető részéből és a munkáltatói nyugdíjbiztosítási járulékból, így 2014 milliárd forint helyett csak 1989 milliárd forinttal kalkulál. Viszont a biztosított által fizetett nyugdíjjárulékokra vonatkozóan optimistább, így 1015 milliárd forint helyett 1094 milliárd forint bevétellel számolnak, míg az egyszerűsített foglalkoztatás utáni közterhekre vonatkozóan is jóval magasabb , 11 milliárd forint helyett 15 milliárd forint bevétellel számolnak.
A nők korhatár alatti nyugellátása és a korhatár felettiek öregségi nyugdíjára szánt összeg is jóval az ideinél , az idei 2473 milliárd forinthoz képest már 2501 milliárd forintot szán a kormány erre a célra. Csökken viszont a hozzátartozói nyugellátások összege jövőre: az idei árvaellátásra 34 milliárd forintot szántak, ehhez képest már csak jövőre 31 milliárd forinttal számol a kormány, csökken az özvegyi nyugellátásra szánt keret is az idei 338 milliárd forinthoz képest csupán 334 milliárd forintot szánnak erre a célra.
Jövőre nem fog változni a nyugdíjbiztosítási költségvetési szerv költségvetése, ugyanakkora összegből tudnak gazdálkodni a személyi juttatásoknál és a dologi kiadásoknál is, mint idén.
 
   
10
Május
    Minimál bérért dolgozik, ennyi lesz a nyugdíja
Minimálbérért dolgozik ? – Ennyi lesz a nyugdíja!


Félelmetes szám látott napvilágot a minimálbérért dolgozók nyugdíját tekintve. A számok a jelenleg középkorú tisztességesen adózó, világ életében minimálbérért güriző dolgozóra vonatkoznak. Az ő nyugdíjuk…kapaszkodjon meg mindenki, alig fogja elérni az ötven ezer forintot. Ugyanez vonatkozik majd a kényszer vállalkozásokra is ahol a tulajdonos szintén minimálbérért tengette dolgos vi. A kilátástalan nyugdíjas évek egyre több magyar ember feje felett lebegnek, sőt ezzel nem csak a minimálbérből élők vannak így, hanem a jobban kereső társadalmi réteg is aggódik a leendő nyugdíja miatt.

“Ej, ráérünk arra még, legyintenek nemcsak a fiatal, de a középkorú munkavállalók közül is sokan arra, hogy mi lesz velük nyugdíjaséveikben. Ha arról kérdezzük őket, meg tudnának-e élni 42 ezer forintból, a válasz: nem.” (blikk.hu)
Pedig ilyen nyugdíj és a vele járó nyomor vár arra a csaknem 1,5 millió adózóra, akit minimálbéren foglalkoztatnak, vagy a fizetésük többi részét zsebbe kapják, esetleg vállalkozók, és nem hajlandók ennél több adót fizetni.
Azt tanácsolják , hogy mindenki kezdjen el időben spórolni a nyugdíjas évekre, mert sajnos rengeteg ember fog azzal szembesülni, hogy nem tud megélni a nyugdíjából.Valóban jó megoldás a megtakarítás, de azonnal felmerül a kérdés, hogy a minimálbérből élő emberek miből is tegyenek félre, amikor most sem tudnak kijönni a fizetésükből?És itt be is zárul az ördögi kör!Sajnos általános elmondható, hogy aki nyugdíjba megy annak életszínvonal csökkenéssel kell majd számolnia.
Már a pályakezdőknek tanácsolják, hogy kezdjenek el félretenni a nyugdíjas évekre ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy 10 év alatt kell a nyugdíjas évekre megspórolni, amire szüksége lesz vagy 30-40 év áll a rendelkezésre a megtakarítások halmozására.
Nyugdíjra még a magasabb jövedelmi kategóriába tartozó ügyfelek is szívesen tesznek félre, mivel vonzó az állam által garantált 20%-os adójóváírás” – mondta Hiller Szabolcs, az Aegon Magyarország vezető tanácsadója.
 
 
10
Május
    Albérlet támogatást kaphatnak ...
 

 
Albérletesek figyelem – albérlet támogatást kaphatnak a munkavállalók januártól a fizetésükön felül!

Albérletesek figyelem – béren kívüli juttatás lehet az albérlet januártól!

Az elmúlt hónap egyik legnagyobb hírverését a cafeteria rendszer átalakítása, melyet az Unio szíves közreműködésének köszönhetünk.Nos a rendszer pontos átalakításáról még folynak a tárgyalások, az ötletelések, de jó eséllyel de megjelenhet egy új juttatás. Ez pedig az albérleti támogatás lenne!
A tervek szerint a munkáltató adómentesen nyújthatna lakhatási támogatást, amennyiben a hetente legalább 36 órát dolgozó alkalmazottja állandó lakhelye minimum 60 kilométerre van a munkahelyétől, vagy az oda- és visszautazás ideje tömegközlekedéssel meghaladja a három órát. Ráadásul ez az adómentes juttatás akár a minimálbér 40 százalékáig is terjedhet a foglalkoztatás első két évében, ez havonta 42 ezer forintot jelent jelenleg. Az ezt követő két évben a minimálbér 25 százaléka lenne a határ, majd még egy évig 15 százalékig terjedhetne.
 
   


10. oldal / 15