regi Sokakat érdeklő, érintő információk
Sokakat érdeklő, érintő információk
2012. Január 04. Szerda, 21:51

2011. évi CLXVII. Törvény a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról
Tájékoztató


Főszabály: cél a profiltisztítás, ennek fényében 2012. Január elsejétől korhatár előtti nyugellátás nem állapítható meg. (kivétel. „nők 40")
Átmeneti időszakra azonban bizonyos korosztályok, továbbá bizonyos érintett rétegek számára a korhatár előtti nyugellátások kiváltására két új fogalmat vezet be a „korhatár előtti ellátás és a szolgálati járandóság" formájában.
E két ellátást a központi költségvetés terhére kívánja finanszírozni, ezáltal a nyugdíjkasszától függetleníti, azonban továbbra is a nyugdíjfolyósító szerv folyósítja.
A megszűnő nyugellátások a következők:
•    előrehozott öregségi nyugdíj,
•    csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj,
•    korkedvezményes nyugdíj,
•    bányásznyugdíj,
•    korengedményes nyugdíj,
•    az ún. művészeti öregségi nyugdíj,
•    a polgármesteri tisztségviselők és az önkormányzati képviselők öregségi nyugdíja,
•    az Európai Parlament magyarországi képviselőinek megállapított öregségi nyugdíj,
•    az országgyűlési képviselők számára -2012. január 1-jét megelőzően hatályos rendelkezések alapján megállapított - öregségi nyugdíj,
•    és a szolgálati nyugdíj.

 


Az új ellátások megállapítására, folyósítására, igénybevételükhöz szükséges részletekre fő szabályként a társadalombiztosítási nyugellátásokra vonatkozó jogszabályokat kell megfelelően alkalmazni azzal, hogy ahol nyugellátásként, vagy nyugdíjként említi a jogszabály, ott a korhatár előtti ellátást, vagy szolgálati járandóságot kell majd érteni.
Továbbá a kormány felhatalmazást kap e Törvényben a részletszabályok kidolgozására végrehajtási rendelet formájában. Emiatt vannak még kérdéses elemei a törvénynek, hiszen a részletszabályokat tartalmazó rendeletek váratnak magukra.
A két új ellátás a rendszeres évenkénti nyugdíjemelések mértékével emelkedni fog.
Három kategóriáról fogok beszélni.
I.    a már megállapított korhatár előtti nyugdíjak öregségi nyugdíjként történő továbbfolyósításának szabályairól
II.    a már megállapított korhatár előtti nyugdíjak korhatár előtti ellátásként való továbbfolyósításának lehetőségeiről
III.    és az újonnan megállapításra kerülő korhatár előtti ellátások szabályairól.
A Törvény kimondja, hogy 2011. december 31-ét követően korhatár előtti öregségi nyugdíj nem állapítható meg, így a két új ellátási forma már nem minősül majd nyugellátásnak. (kivétel „nők 40")

I. Továbbfolyósítás öregségi nyugdíjként:
Kiemeli azonban, hogy mely esetekben kell a már megállapított ellátásokat teljes, sajátjogú öregségi nyugdíjként 2012. Január elsejétől továbbfolyósítani.
Ezek a következők:
•    az 1949.-ben vagy azt megelőzően született, a megszűnő nyugellátások valamely formájában - a szolgálati nyugdíj kivételével- nyugdíjban részesülő személynek a nyugdíját, (2011-ben betöltött 62 év)
•    az 1954.-ben vagy azt megelőzően született, szolgálati nyugdíjban részesülő személynek a szolgálati nyugdíja csökkentések nélküli teljes összegét, (2011-ben betöltött 57 év)
•    továbbá annak a korhatár előtti öregségi nyugdíjban részesülő nőnek a korhatár előtti öregségi nyugdíját, aki 2011. december 31-én rendelkezik a Tny. 18. § (2a)-(2d) bekezdésében meghatározott jogosultsági idővel, azaz már valamilyen előrehozott/ korhatár előtti ellátásban részesül, és 2011. dec. 31-ig a 40 éves jogosultsági idejével is rendelkezik.
Erre abban az esetben van lehetőség, ha az előrehozott nyugellátásban részesülő nő, a nyugdíjazása pillanatában már rendelkezett a „n" jogosultsági idejével is, azonban vagy nem volt még lehetősége ezt igénybe venni, (2011. Január 1.-től él a lehetőség) vagy választhatott, és nem a „nők 40" mellett döntött.
Ezen fenti esetekben a nyugdíjbiztosítási szerv hivatalból jár el, automatikus átállásról kell beszélni. A második pont tartalmazza a csökkentés nélküli teljes összeg fogalmát. Mit jelent ez?
A jogszabály két esetben előírja az ellátás összegének személyi jövedelemadóval történő csökkentését. E két forma, a szolgálati járandóság, valamint az országgyűlési képviselők részére folyósítandó korhatár előtti ellátás. Erre a későbbiekben visszatérünk.
II. Korhatár előtti ellátásként kell továbbfolyósítani 2012. Január elsejétől: az 1950-ben vagy ezt követően született,
•    a megszűnő korhatár előtti nyugellátásban már részesülő személynek a nyugdíját (kivétel az országgyűlési képviselők és a szolgálati nyugdíj), a 2012. Januári nyugdíjemelés mértékével növelt összegben,
•    az országgyűlési képviselők nyugdíját, a 2012. évi nyugdíjemelés mértékével növelt összegben, és esetükben az ellátásuk összegét csökkenteni kell a tárgyévben érvényes SZJA mértékével.
Az utóbbi kategóriába tartozók jogosultak az SZJA törvény szerinti adókedvezmény érvényesítésére. Ha módosul a SZJA mértéke, az ellátás mértéke is módosul.
Szolgálati járandóságként kell továbbfolyósítani 2012. Január elsejétől:
Az 1955-ben vagy azt követően született, szolgálati nyugdíjban részesülő személynek a nyugdíját, az éves nyugdíjemelés mértékével növelt, valamint az SZJA mértékével csökkentett összegben.

Az SZJA-val csökkentett összegű ellátás nem lehet kevesebb a 2011. December 31-én hatályos minimálbér 150%-ánál, ha a nyugdíj összege sem volt ennél alacsonyabb.
Szintén jogosultak az SZJA törvény szerinti adókedvezmény érvényesítésére. Ha módosul a SZJA mértéke, az ellátás mértéke is módosul.
Nem csökkenthető a szolgálati járandóság összege, ha pl. a szolgálati jogviszony megszűntetése egészségi, fizikai, pszichés alkalmatlanság miatt következett be, vagy például a már megállapított nyugdíj összege nem haladta meg a minimálbér 150%-át. További részletek e Törvény 5.§. 3) bekezdése alatt.
A Törvényben szerepel, hogy aki 2012. január elsejéig jogot szerzett nyugdíjnövelésre (munkavégzés), ezt a jogát a két új ellátási forma esetén is érvényesítheti.
III. A korhatár előtti ellátás megállapításának fontosabb szabályai: (új megállapítások) Korhatár előtti ellátásra jogosult 2012. Január elsejétől:
•    az, aki 2011. december 31-éig az előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételéhez a Tny. 2012. január 1-ét megelőzően hatályos szabályai szerint szükséges
•    életkort betöltötte, és
•    szolgálati időt megszerezte,
b.    az az 1953-ben született nő, aki 59. életévét betöltötte és a korhatár előtti ellátás kezdő napjáig, de legkésőbb 2012. december 31-éig legalább 37 év szolgálati időt szerzett,
c.    az, aki a korhatár előtti ellátás kezdő napjáig, de legkésőbb 2012. december 31-éig korkedvezményre jogosultságot szerzett,
d.    az, aki 2011. december 31-éig a bányásznyugdíjra való jogosultságot megszerezte,
e.    az, aki 2011. december 31-éig művészeti öregségi nyugdíjra jogosultságot szerzett,
f.    az, aki esetében a biztosítással járó jogviszonyának megszüntetéséhez (munkaviszony megszűnés) szükséges egyoldalú jognyilatkozatot e törvény hatálybalépését megelőzően a másik féllel írásban közölték, vagy a jogviszonyt megszüntető megállapodást e törvény hatálybalépését megelőzően írásban megkötötték, feltéve, hogy a megszűnését követő nap 2012. évben van, és a jogviszony megszűnését követő napon a 2011-es szabályok szerint az előrehozott, , csökkentett összegű előrehozott, bányász, művészeti vagy korengedményes korhatár előtti nyugellátásra jogosult lett volna.
feltéve, hogy
•    a korhatár előtti ellátás kezdő napjáig az öregségi nyugdíjkorhatárt nem töltötte be,
•    a kezdő napján biztosítással járó jogviszonyban nem áll,
•    átmeneti bányászjáradékra nem jogosult,
•    és a kezdő napján rendszeres pénzellátásban nem részesül.

Rendszeres pénzellátásba nem tartozik bele az özvegyi nyugdíj, a baleseti hozzátartozói nyugellátás, hadigondozottak és nemzeti gondozottak pénzbeli ellátásai, az uniós szerv által folyósított ezekkel azonos ellátások, valamint a nemzeti helytállásért elnevezésű pótlék.
A korkedvezmény érvényesítésénél a korhatár előtti ellátást a nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően annyi évvel kérheti, ahány igazolt korkedvezményes évvel rendelkezik 2012. december 31-ig. Ha a korkedvezmény érvényesítésére 2012-ben kerül sor, akkor a korhatár előtti ellátás kezdő napját megelőző napig szerzett évek vehetők számításba. Ez kiemelten kezelt szerzett jog, a jövőben is érvényesíthető marad. (különösen fontos jog ez a még fiatal, nyugdíjkorhatártól messzebb álló, de már korkedvezményre jogot szerzett kollégáink esetében)
Az f) pontba zárszavazás előtti módosítóként került bele a korengedmény fogalma.
Jogértelmezési dilemmát okoz.
Véleményem szerint - bár köztudott, hogy a korengedményes megállapodást 2011. December 31-ig lehet megkötni, és további feltétele, hogy a nyugdíjazás kezdő napja is 2011. évre essen, ezáltal megtiltja a nyugdíjazás kezdő napjának következő évre történő áthúzódását - a magasabb rendű jogszabály felülírja az alacsonyabb rendűt. A korengedményt 2 kormányrendelet szabályozza, míg jelen esetben törvényi szintű rendelkezésekről beszélhetünk. (ONYF állásfoglalás szükséges)
A korhatár előtti ellátások összege:
Az ellátás összegét a társadalombiztosítás szabályai szerint kell meghatározni oly módon, ahogy az a csökkentés nélküli, a csökkentett összegű előrehozott, és az előrehozott nyugellátásokhoz tartozó szabályokat alkalmazni kell. Részletek a jogszabály 8. §. szerint.
Módosítóként bekerült új szabály:
„1950. vagy 1951. évben született nő esetén a korhatár előtti ellátás összegét a Tny. 2008. december 31-én hatályos 10. § (2) bekezdése szerint csökkenteni kell, ha a jogosult
•    a 2011 . december 31-én hatályos szabályok alapján a korhatár előtti ellátás kezdő napjáig csak csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra szerzett jogosultságot, és
•    a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt 2008. december 31-éig megszerezte."
Tehát azon nők esetében, akik a 2008. Dec. 31. előtt már rendelkeztek a csökkentett összegű előrehozott nyugellátáshoz szükséges szolgálati idővel, de nem mentek nyugdíjba, és azóta sem szerezték meg a csökkentés nélküli előrehozott nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt, náluk a csökkentési szabályok egy kedvezőbb formáját fogják alkalmazni az ellátás megállapításánál.
A szolgálati járandóság megállapításának szabályai:
2011. december 31-ét követően szolgálati járandóságra jogosult
•    az, akivel felmentését közölték, azzal az indokkal, hogy a felmentési idejét követően szolgálati nyugellátásra lett volna jogosult,
•    az, akinek a megállapított rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíját felülvizsgálat keretében megszüntetik, ha megszüntetésig legalább 25 év „hivatásos szolgálati jogviszonyban szerzett" szolgálati időt szerzett, beleszámítva a szolgálati időbe a rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban 2011. december 31-éig eltöltött időt is,

feltéve, hogy
•    a szolgálati járandóság kezdő napjáig az öregségi nyugdíjkorhatárt nem töltötte be,
•    a szolgálati járandóság kezdő napján biztosítással járó jogviszonyban nem áll,
•    és a szolgálati járandóság kezdő napján rendszeres pénzellátásban nem részesül.
Ez esetben is a szolgálati járandóság összegét az éves nyugdíjemelés mértékével növelten, az SZJA-val csökkentve kell megállapítani a már korábban említett 150%-os korlát/szabály figyelembevételével.
Kereső tevékenység a két új ellátási forma mellett:
Ez az egyik legproblematikusabb pontja a törvénynek. Idézet a törvényből: „11. §
-    A korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülő személy keresőtevékenységére a Tny. 83/B. § (1) és (2) bekezdésének rendelkezéseit megfelelően alkalmazni kell.
-    Az (1) bekezdés alkalmazása során a 2012. június 30-át követően szerzett jövedelem vehető figyelembe, ha a korhatár előtti öregségi nyugdíjat 2008. január 1-jét megelőző kezdő naptól állapították meg."
Az (1) bekezdésben hivatkozott Tny. 83/B. § (1) és (2) jelenleg még hatályos szövege tételesen felsorolja azon korhatár előtti nyugellátásokat, melyek esetében a 18*-os korlátozást alkalmazni kell. Azonban e Törvény 67. §-a módosítja január elsejétől a Tny. 83/B. §-át oly módon, hogy kizárólag a „nők 40" esetében hagyja meg a nyugdíjtörvényben nevesítve korlátozó szabályt.
Ez a módosítás így elviekben helyes is, hiszen csak a „nők 40" marad januártól öregségi nyugdíj, a többi ellátás nem nyugellátás!
Véleményem szerint, ha egy törvény nem tartalmaz határozott tiltást, kizáró rendelkezést (sem a szüneteltetés, sem a megszűntetés eseteinél) a korhatár előtti ellátás folyósítása melletti kereső tevékenységre, akkor az megengedett, a feltételei pedig az ONYF által kiadott/ közzétett tájékoztató szerint megegyeznek a 2011-es korlátokkal, azaz náluk is marad a 18*-os éves plafon.
A „nők 40" esetében e törvény szövege szerint is megmarad a kereseti korlátozás, a minimálbér 18- szorosának éves mértékéig.
Az ellátásokat kérelemre szüneteltetni lehet, és szintén kérelemre, a szükséges dokumentumok benyújtásával ismételten folyósítható az ellátás.
A 12. §, valamint a 14. §. szól a szolgálati járandóság szüneteltetésének különös eseteiről, pl. szolgálati jogviszony létesítés, vagy szabadságvesztés, stb. Részletek: e Törvény 12.§ - 16.§.


Az ellátás megszűnésének esetei:
A korhatár előtti ellátás és a szolgálati járandóság megszűnik, ha
•    a jogosult meghal,
•    a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárt betölti,
•    a jogosult részére - a nők 40 éves jogosultsági ideje alapján - öregségi nyugdíjat állapítanak meg,
•    a nyugdíjmegállapító szerv a jogosult kérelmére megszünteti, vagy
•    a nyugdíjmegállapító szerv a fekete foglakoztatás, vagy a korengedményes nyugdíj szabályainak megszegése esetén hivatalból megszünteti. Ez utóbbi esetben a szabálytalan visszafoglalkoztatásról van szó.
Röviden a visszafoglalkoztatásról: A korengedmény szabályai tiltják, hogy egy vállalkozás, cég, a saját részvényesét, tulajdonosát, tagját, vezetőjét stb., vagy velük rokoni kapcsolatban, un. erős függési viszonyban álló személyt korengedményes nyugdíjazását követően, saját cégében ismételten foglalkoztassa.
Szankció fekete foglakoztatás esetén: maximum egy év időtartamra folyósított ellátás visszafizetése.
Ha valakinek megszűnik az ellátása, az újból nem állapítható meg! (ellátás nélkül marad a nyugdíjkorhatár betöltéséig.)
A korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülő személyek öregségi nyugdíja:
Ha a korhatár előtti ellátásban részesülő személy az öregségi nyugdíjkorhatárt betölti, az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésének napjától a korhatár előtti ellátásnak a csökkentés nélküli összegét öregségi nyugdíjként kell továbbfolyósítani.
(Fontos! A csökkentés az szja-t jelenti az országgyűlési képviselők esetén, az előrehozott nyugellátások szabályai szerinti csökkentés (ha volt) sajnos megmarad!)
Ha a szolgálati járandóságban részesülő személy az öregségi nyugdíjkorhatárt betölti, az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésének napjától a szolgálati járandóság csökkentések nélküli teljes összegét öregségi nyugdíjként kell továbbfolyósítani. (a csökkentés itt is az szja-t jelenti)
Az öregségi nyugdíj a fenti két bekezdés szerinti folyósítása esetén a nyugdíjas - a nyugdíjkorhatár betöltését követő hat hónapon belül - a nyugdíjmegállapító szervtől kérheti az öregségi nyugdíj összegének ismételt megállapítását, ha a korhatár előtti ellátás vagy szolgálati járandóság alatt legalább 365 nap szolgálati időt szerzett.
A hozzátartozói nyugellátások megállapítása során is a fenti szabályokban foglaltakat megfelelően alkalmazni kell. (a hozzátartozói nyugellátások megállapításának alapja is a csökkentés nélküli összeg)
A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló 2011. Évi CXCI törvény alapján január 1.-étől változnak az özvegyi nyugdíjjogosultság szabályai. Ennek részletei a „A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló" Tájékoztatómban találhatóak.
A teljesség igénye nélkül állítottam össze a fenti anyagot a törvényben szereplő leglényegesebb változásokról.

 

 

Hozzászólások (0)add comment

Szóljon hozzá Ön is!
kisebb | nagyobb

busy
 
Facebook