regi A tisztelet koszorúit helyezték el Szent Borbála szobránál
A tisztelet koszorúit helyezték el Szent Borbála szobránál
Írta: Talló Zoltán   
2022. December 05. Hétfő, 16:23
A tisztelet koszorúit helyezték el Szent Borbála szobránál

 
Szent Borbála napi koszorúzási ünnepséget tartottak szombat délelőtt a pécsi Szent Borbála szobornál a Budai-vámnál. A tiszteletadás a mecseki bányászok emlékének szólt.
   
 
 A bányászok védőszentjének tiszteletére hagyományosan megkoszorúzzák évről évre december elején a pécsi Budai-vámnál, a Szent Borbála szobrot. Így történt ez szombat délelőtt is. Az ünnepi eseményt a Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesület rendezte, melyen jelen volt Hoppál Péter kulturális államtitkár, Péterffy Attila Pécs polgármestere, a helyi pártok képviselői, több bányász egyesület, illetve civilek is részt az ünnepi megemlékezésen.
A bányászok védőszentjére emlékeztek

Az elsők között felszólaló Péterffy Attila Pécs város polgármestere Szent Borbála történetét említette beszédében, illetve a pécsi bányászat történetéről is megemlékezett. Ezután Hoppál Péter kapott szót.

– Európa ezen a részén ez az emlékezés még magától értetődő, természetességgel jelen van, jelen lehet. Ezt még nem akarják eltörölni. Európa más részében a keresztény hagyományokat, keresztény szentekhez kötődő ünnepeket szép lassan megpróbálják elnyomni, eltörölni 
 
– ezekkel a mondatokkal kezdett beszédébe Hoppál Péter országgyűlés képviselő, aki megemlítette a selmecbányai hagyományokat, a felvidéki bányászváros bányász-kohász-erdész akadémiáját, ahol minden évben felvonulnak a Közép-európai hagyományőrzői. Idén a legnagyobb küldöttséggel a magyarok büszkélkedhettek.
Az államtitkár kitért a jelenlegi energia válságra, hogy Magyarország energia mixének csak az egyharmada keletkezik az országon belül, és mint mondotta,  ez nagyon alacsony szám. Hozzátette, kormányzati terv, hogy ez az évtized végére az 50 százalékot elérje, és 2050- önfenntartók lehessünk. Ebben benne van a paksi bővítés, a zöldenergia, és a kormány most azon gondolkodik, hogy a legerőteljesebben a Mecsekben megtalálható fosszilis vagyon, a szenet és az uránkincset, hogyan lehet környezetkímélő technológiával bekapcsolni a magyar energiaellátásba.

A beszédek után a koszorúzásra került sor. Pécs város nevében a pécsi polgármester helyezte el koszorúját, majd a pártok, bányász hagyományőrzők és a civilek következtek.  

   

 

Hozzászólások (0)add comment

Szóljon hozzá Ön is!
kisebb | nagyobb

busy
 
Facebook