regi VII. Meszesi Dalfesztivál
VII. Meszesi Dalfesztivál
Írta: Talló Zoltán   
2022. December 04. Vasárnap, 07:50

 

VII. MESZESI  DALFESZTIVÁL

 

„A népdal a megíratlan idők

lírai emlékezete”

(Csóri Sándor)





 Hetedik alkalommal rendezte meg a Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesülete (B.É.K.E) a Meszesi Dalfesztivált a Kodály Zoltán Gimnáziumban, 2022. november 11-én délután.

A program elején dr. Hoppál Péter államtitkár, országgyűlési képviselő köszöntötte a résztvevőket.

 „Az amatőr (azaz nem hivatásos) művészeti csoportok, együttesek alkotják a magyar kultúra élő szövetét, akik közösségi aktivitásukkal értéket hoznak létre önmaguk és közönségük örömére. A pécsi Kodály Zoltán Gimnáziumban tartott fesztivál ennek az értékteremtésnek kiváló példája. Gratulálok a fellépőknek és a szervező Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesületének. Hajrá, közösségi kultúra!” –   olvasható facebook-bejegyzésében.

Béres Andrásné intézményvezető nyitotta meg a fesztivált, melyen a hagyományoknak megfelelően három generáció szerepelt.

Kedves színfolt volt a Meszesi Iskola tanulóinak műsorindító köszöntő éneke és a kis furulyások szerepése. A középiskolás korosztályt a Kodály Zoltán Gimnázium Bartók Béla Leánykara képviselte (Rózsa Bernadett vezetésével), akik a tőlük megszokott, magas színvonalú énekléssel örvendeztették meg a mintegy 120 fős hallgatóságot.

Az ifjúság fellépése után következtek a nyugdíjasok.

Az Assonantia Nőikar (karvezető: Bártfai Zsuzsanna) egy nemzetközi projektben vett részt, ahol Lengyelország, Szlovénia, Horvátország, Magyarország dalait kellett megtanulni eredeti nyelven. Ezeket a dalokat adták elő műsorukban, melyet a közönség nagy tapssal jutalmazott. A Baranya Bokréta Népdalkör nevéhez hűen baranyai, szűkebben pécsváradi dalcsokrot mutatott be (Radnóti Adél vezetésével), az Énekvarázs Dalkör tagjai (vezeti Bulyáki Anna) népek dalait dolgoztak fel.

A műsort színesítette a tánccsoportok fellépése.  A Búzavirág Népdal- és Néptánckarból most a táncosok léptek fel (Rózsa, rózsa című koreográfiával, vezető Szolnok Borbála). A Nyugibuli Tánccsoport Szederkényből Hajózás a Karasicán címmel vidám, laza stílusú táncot mutatott be (vezetőjük Régert Csilla).

A határon túli magyarokat a Pélmonostori Asszonykórus képviselte (csoportvezető Ágh Csilla). A kórus már kora délután megérkezett, és együtt ebédelt a B.É.K.E képviselőivel. A fiatal férfi karnagy, Bóni Krisztián vezetésével szívből átélt magyarságtudattal, tiszta, szép hangon énekelték Bárdos Lajos, Szőnyi Erzsébet és Halmos László népdalgyűjtéseit.

A program üde színfoltja volt a Swing Ladies trió fellépése. Egy kis Amerika című műsorukkal megidézték a swing műfaj legismertebb slágereit. Fellépésüket vastaps kísérte.

A Decsi Hagyományőrző Férfikórus sárközi népdalokat adott elő érces férfihangon, elegáns hagyományőrző viseletben. Szabó Sándor kórusvezető tanította meg a jelenlévőknek a De szeretnék csillag lenni az égen… című sárközi népdalt, mely az összes résztvevő torkából egyszerre zendült fel a program zárásaként.

 

       

Hozzászólások (0)add comment

Szóljon hozzá Ön is!
kisebb | nagyobb

busy
 
Facebook