regi Pimpi és Pompi első kalandja
Pimpi és Pompi első kalandja
Írta: Talló Zoltán   
2017. Július 02. Vasárnap, 11:27

 

Pimpi és Pompi első kalandja
 
Hol volt, hol nem volt, volt egyszer két manó: Pimpi és Pompi. Lenn éltek az ormosbányai bánya mélyén szüleikkel, rokonaikkal. A napjaik hasonlóan teltek, mint a többi manógyereknek. Reggel felkeltek, megreg­geliztek, majd édesanyjuk elindította őket a manóiskolába.
A mai nap is ugyanígy kezdődött. Leszámítva egy dolgot. Pimpi és Pompi elfelejtette feltölteni a tabletjét, amit minden nap vinniük kellett az iskolába. Késő estig olvasták az emberekről szóló érdekes történeteket. Álmodoztak az emberek csodás világáról, és arról, hogy egyszer talán ők is eljuthat oda. Reggel fáradtan ébredtek, s nem merték bevallani szüleik­nek az esti huncutságot. Gondolták, úgy tesznek, mintha iskolába menné­nek, de elkezdik végre a hónapok óta tervezgetett kalandos útjukat. Isko­lába menet volt egy út, amire tilos volt rálépniük. Mindig is félve, de vá­gyakozva tekintettek az ismeretlen felé. Indulás előtt eltették a becsoma­golt tízóraijukat, majd elcsentek még az éléskamrából egy kenyeret és két elemlámpát. Megvárták, amíg mindenki lehagyja őket az úton, s amikor mindenki eltűnt a szemük elől ráléptek a tiltott ösvényre.
Sokáig barangoltak a sötétben, csak az elemlámpa fénye adott némi vi­lágosságot. Felismerték az iskolában tanult ásványokat, egy-két ritka da­rabot be is tettek a hátizsákba. Kis idő múlva halovány fényt pillantottak meg az út végén. Érdekes hangokat hallottak. Az iskolában meséltek mindenféle százkarú szörnyről, aki a bánya mélyén rejtőzik és szereti a manógyerekeket. Félve közelítettek a hangok felé. Egyre tisztábban hal­lották a beszédet. Hamarosan kiderült, hogy emberi hangok. Elbújtak egy szénfal mögé, onnan leselkedtek, hogy mi történhet ott. Fekete arcú em­berek szerszámokkal a kezükben tanakodtak. Volt ott egy gépezet is, ami­nek valóban száz tüskéje lehetett. Hirtelen elkezdett forogni, s a szén las­san pergett a munkások elé. Aztán hirtelen leállt. Az emberek újra tana­kodni kezdtek. Nem nagyon hallották miről beszélhetnek, csak Pompi fülét megütötte egy szó: robbanás.

Ennek a fele sem tréfa! A két manó futni kezdett hazafelé. Hallották a nagy robbanást, mely őket is elsodorta. Mindketten megütötték magukat, de szerencsére sikerült megmenekülniük.
Otthon azt füllentették, hogy leomlott egy szénfal és ott érte őket bale­set. Mélyen hallgattak kalandjukról, hiszen tudták, hogy nem utoljára les­ték meg az embereket.
 
 
Zeleni Eszter kilenc éves tanuló
Izsó Miklós Általános Iskola, Izsófalva
Felkészítő tanár: Zeleniné Kajái Orsolya

Hozzászólások (0)add comment

Szóljon hozzá Ön is!
kisebb | nagyobb

busy
 
Facebook