regi 20 000 forint plusz juttatást kaphatnak a nyugdíjasok
20 000 forint plusz juttatást kaphatnak a nyugdíjasok
Írta: Talló Zoltán   
2016. Július 07. Csütörtök, 13:41
20 ezer forint kiegészítő juttatást kaphatnak a nyugdíjasok ->> ekkor jön a pénz!


Plusznyugdíjat osztanak a választások előtt

2017 novemberében 20 ezer forint kiegészítő juttatás járhat, a legnagyobb választói csoport tagjainak. Kiegészítő juttatásra számíthatnak majd a nyugdíjasok 2017 novemberében, a választások előtt pár hónappal. Jövő januárban csupán 0,9 százalékkal növeli a kormány a nyugdíjakat, az eredeti tervek szerint. Ilyen kis mértékű nyugdíjemelés a rendszerváltás óta nem volt Magyarországon, felháborodott a Nyugdíjasok Országos Szövetsége is azon, hogy a 2017-es költségvetésben azt számolták, alig 0,9 százalékkal fog drágulni az élet, azaz csak ilyen mértékben nőnek az árak átlagosan.

A jegybank mellett a független Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB) is azt állítja, hogy valószínűleg a számításaik szerint 2,4 százalékos inflációra kell számítani. Ha így történik, akkor a valóságban ilyenkor a következő szabályt kel alkalmazni: novemberben kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani év elejéig visszamenőleg. A másfél százalékos eltérés nagyon sokat jelent: 120 ezer forint körül alakul az átlagnyugdíj most, ha átlagosan havi 1800 forintos kiegészítő emelésben részesül a legnagyobb választói csoport, a nyugdíjasok csoportja, akkor náluk , 2017 novemberében egy összegben 20 ezer forint plusz pénz á a házhoz.
A KFIB anyagát bemutató tájékoztatón rávilágítottak az Orbán-kormánynak egy másik nagy húzására is, Romhányi Balázs célzott is arra, hogy valószínű tekintélyes költségvetési lazítást hajt végre a kormány idén és jövőre is, köszönhetően az alacsony gazdasági növekedési teljesítménynek.
Ha gátat szabnának a pénzszórásnak, akkor az évtized végére, akár a nullás, azaz hiány nélküli költségvetés is elérhető lehetne. A szakértők szerint a 2010 óta kézben tartott deficit nagyon elszalad a beinduló költekezés miatt: például idén csak alig marad alatta az EU-ban kiemelt figyelemmel kísért 3 százalékos GDP-arányos szintnek, míg 2017-ben pedig a számítások szerint már jóval fölé, egészen 3,7 százalékra ugrik fel.
Emiatt a kormánynak megszorítást kell végrehajtania: itt jön a nagy lavírozás, mert csak a 2018. tavaszi parlamenti választások után jön a baj. Addig, vagyis a választásokig a kormány meg fogja úszni az EU részéről egy kis figyelmeztetéssel, fenyegetéssel, és csak 2018 áprilisában derül ki hivatalosan az uniós menetrend szerint az, hogy messze túl van a Brüsszel által tolerálható szinten a hiány. Így csak a parlamenti választások után követelheti az unió az intézkedéseket a kormánytól, addig van viszont haladék, ráérnek akkor majd gondolkodni az újabb megoldásokon, megszorításokon.
Tehát jó hírrel szolgáltak a KFIB szakértői a nyugdíjasoknak, de sajnos borús képet festettek a versenyszektorban dolgozók számára, annak ellenére, hogy idén egymást követik a hírek az óriási vállalati béremelésekről, ez nem fenntartható előreláthatóan. A bérnövekedést főként a szakemberhiány generálja, ami szokatlanul nagy, közel 4–5 százalék közötti reálbér-emelkedést eredményez. Előreláthatóan majdnem biztosan a cégek profitjának kárára megy majd az ilyen mértékű emelés, ezt pedig nem fogják tolerálni. Romhányiék becslése szerint jövőre még szerény reálbér-emelkedés lesz a magánszektorban, de utána legalább két évig sajnos a reálbér vissza fog esni.
 
Facebook